Παραγωγή Ενέργειας Από Τη Βροχή Με Γραφένιο
Παραγωγή Ενέργειας Από Τη Βροχή Με Γραφένιο

ΗΜ/ΝΙΑ

Παραγωγή Ενέργειας Από Τη Βροχή Με Γραφένιο.

Τα ηλιακά κύτταρα μπορεί κάποια μέρα να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, ακόμη και κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης με τη βοήθεια του γραφενίου, λένε οι επιστήμονες.

Η βροχή βοηθά τα ηλιακά κύτταρα να λειτουργούν, απομακρύνοντας τη σκόνη και τη βρωμιά που μπλοκάρουν τις ακτίνες του ήλιου. Ακόμα, τα φωτοβολταϊκά κύτταρα εξαρτώνται από το φως για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, έτσι δημιουργούν μια αμελητέα ποσότητα ενέργειας όταν υπάρχουν σύννεφα.

Αλλά οι ερευνητές στην Κίνα αναρωτήθηκαν αν θα ήταν δυνατόν να δημιουργηθούν παντός καιρού ηλιακά κύτταρα. «Θα θέλαμε να αναπτύξουμε ένα ηλιακό κύτταρο που να μπορεί να ενεργοποιηθεί από τον ήλιο και τη βροχή», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Qunwei Tang.

Πώς θα παραχθεί ρεύμα από τη βροχή; Οι σταγόνες βροχής δεν είναι καθαρό νερό. Περιέχουν άλατα που χωρίζεται σε θετικά και αρνητικά ιόντα. Για να διαχειριστούν εκείνο το κομμάτι χημείας, ερευνητές του Πανεπιστημίου Όσεαν στράφηκαν στην Παραγωγή Ενέργειας Από Τη Βροχή Με Γραφένιο. Τα ηλεκτρόνια γραφενίου μπορεί να προσελκύσουν τα θετικά φορτισμένα ιόντα, όπως νάτριο, ασβέστιο και αμμώνιο. Το αποτέλεσμα: διαχωρισμένα στρώματα θετικών και αρνητικών ιόντων που δρουν σαν ένας πυκνωτής που αποθηκεύει ενέργεια.

Οι επιστήμονες πρόσθεσαν γραφένιο σε ένα φωτοευαισθητοποιημένο ηλιακό κύτταρο με χρωστική ουσία, ένα είδος ανέξοδου ηλιακού κυττάρου με λεπτό φιλμ.  ‘Επειτα, το έβαλαν σ’ ένα εύκαμπτο, διαφανές υπόστρωμα οξειδίου ινδίου κασσιτέρου και πλαστικού.

Το προκύπτον εύκαμπτο ηλιακό κύτταρο επέδειξε μία ηλιακή-ηλεκτρική απόδοση μετατροπής έως 6,53%, και δημιούργησε εκατοντάδες μικροβόλτ από το ελαφρώς αλμυρό νερό που χρησιμοποιήθηκε για την προσομοίωση των ομβρίων υδάτων. “Στο μέλλον ηλιακά κύτταρα μπορεί να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις καιρικές συνθήκες”, λέει ο Tang.

Μελλοντική έρευνα θα διερευνήσει το πώς να χειριστούν την ποικιλία των ιόντων που βρίσκονται στη βροχή, καθώς και πώς μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τις χαμηλές συγκεντρώσεις αυτών των ιόντων που βλέπουμε συνήθως στα νερά της βροχής.

Πηγή: spectrum.ieee.org/

Περισσότερα
Άρθρα

Scroll to Top