Νέες Πηγές Ενέργειας – Το 90% Προέρχεται Από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Στην Ευρώπη
Νέες Πηγές Ενέργειας - 90% Από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Στην Ευρώπη

ΗΜ/ΝΙΑ

Το 90% Προέρχεται Από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Στην Ευρώπη

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν περίπου τα εννέα δέκατα της νέας εγκατεστημένης ενέργειας που προστίθεται στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης, ως μία ένδειξη της ταχείας φυγής της ενεργειακής αγοράς από τα ορυκτά καύσιμα.

Αλλά οι ηγέτες της βιομηχανίας επισημαίνουν την ανησυχία τους για την έλλειψη πολιτικής στήριξης μετά το 2020, καθώς ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τελειώνει.

Από τα 24,5 GW της νέας παραγωγικής δυνατότητας που δημιουργήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016 τα 21,5GW ή το 86% προέρχεται από τον αέρα, τον ήλιο, την βιομάζα, ή από τον υδροηλεκτρισμό, επισκιάζοντας την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στο 79% το 2014.

Για πρώτη φορά τα αιολικά πάρκα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του εγκατεστημένου δυναμικού, όπως προκύπτει από τα δεδομένα εμπορίου του WindEurope. Η αιολική ενέργεια ξεπέρασε τον άνθρακα για να γίνει η δεύτερη μορφή ενέργειας μετά το φυσικό αέριο, αν και λόγω της διαλειπούσης φύσης της τεχνολογίας, ο άνθρακας εξακολουθεί να ικανοποιεί περισσότερο τη ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά

Η Γερμανία έχει εγκαταστήσει την περισσότερη ισχύ από τη νέα παραγωγική ικανότητα αιολικής ενέργειας το 2016, ενώ παράλληλα η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Ιρλανδία και η Λιθουανία θέτουν τα ρεκόρ για την εγκατάσταση ισχύ από αιολικά πάρκα.

ananeosimes-piges-energeias-europi-2

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η πηγή ενέργειας της περισσότερης νέας εγκατεστημένης ισχύος στην Ευρώπη.

Η συνολική ποσότητα της ενέργειας που προστέθηκε ήταν 3% κάτω σε σχέση με το 2015 αλλά η στροφή σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα οποία είναι δύο φορές πιο ακριβά σε σχέση με αυτά στην ξηρά, που συνδέθηκαν στην Βρετανία έδειξε συνολικώς, ότι οι Ευρωπαϊκές επενδύσεις σε ΑΠΕ έφτασε το ρεκόρ των 27,5 δις ευρώ.

Το μεγαλύτερο έργο ήταν το Gemini offshore αιολικό πάρκο στην Ολλανδία, που συνδέθηκε στο δίκτυο τον περασμένο Φεβρουάριο και θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου όταν ολοκληρωθεί αυτόν τον χρόνο. Tο Gemini ακολουθούν σε μέγεθος άλλα δύο υπεράκτια πάρκα, στην Γερμανία 582 MW Gode wind 1 & 2, και στην Ολλανδία 144 MW το Westermeerwind έργο.
«Ο εγκατεστημένος αριθμός έργων για την ώρα φαίνεται να είναι εντάξει όπως επίσης και ο αριθμός των επενδύσεων είναι πολύ καλός» όπως λέει ο Giles Dickson, διευθύνων σύμβουλός της WindEurope «Αλλά μακροπρόθεσμα, μόνο επτά από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σαφείς πολιτικές και στόχους ισχύος ( για αιολική ενέργεια ) για νέων έργων για την περίοδο μετά το 2020.»

«Εμείς σήμερα βλέπουμε λιγότερο πολιτικές και νομοθετικές φιλοδοξίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από ότι βλέπαμε πριν πέντε ή τρία χρόνια, ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Παρόλο που η εγκατεστημένη ισχύ της αιολικής ενέργειας ανέρχεται τώρα στα 153,7GW, εξακολουθεί να είναι ένα σχετικά μικρό ποσοστό έναντι της συνολικής ενεργειακής χωρητικότητας των 918,8 GW. Η βιομηχανία ελπίζει ότι το μεγάλο μέρος της ανάπτυξης θα προέλθει από την πλήρωση του κενού καθώς οι κυβερνήσεις θα αναγκάσουν παλαιές ενεργειακές μονάδες που λειτουργούν με καύση άνθρακα να κλείσουν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της ενεργειακής αλλαγής, όπως το Ηνωμένο βασίλειο έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει από το 2025.

ananeosimes-piges-energeias-europi-3

Τα αιολικά πάρκα καλύπτουν περισσότερο από το ήμισυ των νέων δυνάμεων της Ευρώπης το 2016.

«Η Ευρωπαϊκή ένωση δεν ασκεί ισχυρή πίεση στις χώρες ώστε να κλείσουν τις παλαιές παραγωγικές μονάδες ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα» όπως αναφέρει ο Dickson.

Η νέα αναφορά της WindEurope, με στατιστικά δεδομένα του 2016, δείχνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι διχασμένη ως προς τις θέσεις των μελών σε σχέση με τα αιολικά πάρκα.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα που μαζί οδηγούν σε την αύξηση των αιολικών πάρκων στην ξηρά, αποτελούν ένα μικρό αριθμό νέων εγκαταστάσεων. Η Πολωνία τον περασμένο χρόνο πέρασε ένα νόμο που θέτει όρια στο πόσο κοντά οι ανεμογεννήτριες μπορεί να είναι σε κτήρια, κάτι που σταματά την ανάπτυξης της βιομηχανίας εκεί.

Το αποτέλεσμα είναι ένας αυξανόμενος μικρός αριθμός χωρών να εγκαθιστούν ένα σημαντικό ποσοστό από νέα αιολική ενέργεια. Η Γερμανία, η οποία έχει ήδη τρείς φορές όση αιολική ενέργεια έχει οποιοδήποτε άλλο κράτος της ευρωπαϊκής ένωσης, εγκατέστησε το 44% από την χωρητικότητα της νέας αιολικής ενέργειας το περασμένο χρόνο.

Όπως είπε ο Dickson η βιομηχανία της αιολικής ενέργειας θα υποστηρίξει τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να ενισχύσουν περισσότερο την εθνική τους ενεργειακή πολιτική και πολιτική περιβάλλοντος, την οποία τα κράτη μέλη, περιλαμβάνοντας και το Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή επιτροπή σε μορφή προσχεδίου πριν το τέλος του έτους.

Περισσότερα
Άρθρα

Scroll to Top